Ερωτική ζήλεια:απειλή, εξάρτηση, κτητικότητα

Διαρκής ανησυχία, απειλή και φόβος ότι η σχέση όχι μόνον δεν είναι αυθεντική αλλά, αντίθετα εύθραυστη και απροσδιόριστη, κυριαρχούν στον ανασφαλή ερωτευμένο. Παράλογες και ανυπόστατες σκέψεις ότι το αγαπημένο πρόσωπο κρατά μυστικά κομμάτια της ζωής του ή ότι στη σχέση τους υπάρχουν προσωπεία και μάσκες. Οι σκέψεις αυτές οδηγούν τη σχέση έξω από τον αρχικό σκοπό της, την συνύπαρξη δηλαδή και την ευτυχία, δημιουργεί απορίες και αδιέξοδα.
Η ερωτική ανασφάλεια ποικίλλει σε ένταση, οδηγεί σε διάφορες, ακόμα και ακραίες, συμπεριφορές, γκρίνια, παράπονα, ανεξήγητους θυμούς , ξεσπάσματα αλλά και επιθετικότητα, κάνοντας τη σχέση αφόρητη.Τα σφοδρά συναισθήματα, οδηγούν σε άστοχες ενέργειες και σε έμμεση ψυχολογική πίεση του συντρόφου. Ομως, ένας έρωτας καταπιεστικός δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένος, δεν οδηγεί σε πνευματική και ψυχική σχέση, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και καταστρέφει τις εμπειρίες.

Πώς βιώνεται η ανασφάλεια
Ο ανασφαλής ερωτευμένος νιώθει σχεδόν πάντα ανήσυχος, καχύποπτος σε συνεχή διέγερση για οτιδήποτε.Τα συναισθήματα του εκτείνονται από τη στενοχώρια και την κατάθλιψη ως το άγχος , τον θυμό και την οργή. Οπλίζοντας επικίνδυνα το νου και την γλώσσα, οδηγούν σε άδικα και, πολλές φορές κωμικοτραγικά σενάρια, που παίρνουν διαστάσεις θύελλας. Η σκέψη αλλοιώνεται γίνεται παράλογη και επίμονη.

Εμμονες σκέψεις
Κάθε τι εκλαμβάνεται ως παράξενο, διαφορετικό απειλητικό και επικίνδυνο, και κάθε πρόταση, απ΄όπου κι αν προέρχεται, για να αντιμετωπίσει λογικά τα πράγματα είναι άκαρπη. Παράλληλα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για ενοχοποίηση του άλλου, που τελικά νιώθει υπεύθυνος για τα βάσανα του ανασφαλούς συντρόφου του.
Η ανασφάλεια κλονίζει και μπορεί να διαλύσει τη σχέση, αφήνοντας πίσω της πικρίες, για ανυπόστατους λόγους, παραποιώντας ακόμα και τις πιο απολαυστικές μυρωδιές, τις γεύσεις, που συνοδεύουν μια τόσο σημαντική μας σχέση. Τότε, ο έρωτας από ευλογία γίνεται κατάρα.

Γυναίκες οι περισσότερο ανασφαλείς
Οι ανασφαλείς ερωτικές σχέσεις είναι γένους θηλυκού. Περισσότερες γυναίκες από άνδρες βιώνουν αυτό το συναίσθημα, με μεγαλύτερη συχνότητα.Μεγαλωμένες με τα παραμύθια της σταχτοπούτας, της κοκκινοσκουφίτσας και της ωραιας κοιμωμένης, οι γυναίκες πίστεψαν ότι οι άνδρες παρέχουν την ασφάλεια και οι γυναίκες την αποζητούν.

Πολύπλοκες οι αιτίες
Η ανασφάλεια διογκώνει παρελθούσες πράξεις. Οι ρίζες της χάνονται πίσω, στο μακρινό παρελθόν και την παιδική ηλικία, δείχνουν ελλείμματα στην γονεϊκή αγάπη, την εμπιστοσύνη και την αποδοχή από τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας..Τα ελλείμματα αυτά ανέπτυξαν τον φόβο της απόρριψης, της εγκατάλειψης και της μοναξιάς, κλόνισαν την αυτοαποδοχή και την αυτοεικόνα μας. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται με το σύντροφο σχέσεις κατ΄εξοχήν εξάρτησης αλλά και με πολλούς άλλους.Η εξάρτηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ιδιωτικότητα, ελεύθερο χρόνο και συσχέτιση με άλλους ανθρώπους.

Αντιμετωπίζοντας την ανασφάλεια
Παρατηρείστε και συζητείστε με τον σύντροφό σας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες νιώθετε ανασφαλείς , πάρτε την ευθύνη σας, χωρίς να τον ενοχοποιείτε.

Επαπροσδιορείσθε το στόχο μιας ερωτικής σχέσης. Δεν είναι άλλος από ευδαιμονία, χαρά και πληρότητα. Αναζητείστε τα με κάθε τρόπο.

Μη φοβάσθε ότι θα τον χάσετε, γιατί θα οδηγήσετε τα πράγματα- αυτοεκπληρούμενη προφητεία- εκεί ακριβώς.

Δεχθείτε ότι είναι ειλικρινής σε ό,τι λέει. Διαφορετικά θα χαθείτε σε σενάρια παρανοϊκού τύπου.

Δεχθείτε ότι ανασφάλεια, άγχος και στενοχώρια είναι προσωπική σας υπόθεση και όχι του συντρόφου.

πηγη: “Σύγχρονη Ψυχολογία”