Τι πρέπει να γνωρίζεις για την Xiaomi


Xiaomi-Mi3

Xiaomi... who? (έλα τώρα που δεν την έχεις ξανακούσει)

Ποιος είναι, όμως, ο Κινέζος κατασκευαστής που έχει απασχολήσει τα media σε όλο τον κόσμο με το όνομά του, αλλά και τα smartphones του; Η Xiaomi έχει σχετικά μικρή "ιστορία" στο χώρο, καθώς ιδρύθηκε στις 6 Ιουνίου του 2010, ενώ λάνσαρε το πρώτο της smartphone, Mi-One, ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2011. Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της, ωστόσο, προκάλεσε ένα μικρό "πανικό" στην αγορά της Κίνας, χάρη στο συνδυασμό επιτυχημένου marketing και "value for money" προϊόντος, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω. Φυσικά, δε σταμάτησε εκεί, καθώς όλες οι επόμενες συσκευές της είχαν την ίδια και καλύτερη πορεία...

Η ομοιότητα με την Apple;

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο διάστημα -και όχι μόνο- δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποκαλούσαν τον Κινέζο κατασκευαστή "κλώνο" της Apple, καθώς τα smartphones του έμοιαζαν αρκετά με τα iPhone εμφανισιακά και ο CEO της εταιρείας, Lei Jun, θεωρήθηκε από πολλούς ως ένας "κλώνος" του Steve Jobs. Ο Jun, βέβαια, κατά κάποιους "καλλιέργησε" και μόνος του αυτή τη σύγκριση, καθώς η εμφάνισή του στις παρουσιάσεις με jeans και σκουρόχρωμα πουκάμισα, αλλά και η "υιοθέτηση" του style του "εμβληματικού" ηγέτη της Apple, δεν άφηναν περιθώρια για απουσία σχετικών παραπομπών...
xiaomi lei jun
Αν τον ρωτήσεις, ωστόσο, ο ίδιος δε δέχεται τον τίτλο του "Steve Jobs της Κίνας", σημειώνοντας πως η εταιρεία του είναι ίσως πιο κοντά στην Amazon παρά στην Apple. Ο λόγος; Το ότι δεν έχει αναπτύξει κάποιο δίκτυο καταστημάτων για την πώληση των smartphones της, τα οποία διατίθεται μόνο μέσα από την ιστοσελίδα της αλλά και άλλα onlineσημεία στην Κίνα όπως το microblogging site Sina Weibo. Αυτή η επιλογή της την έχει βοηθήσει στο να διατηρεί το κόστος τους σε χαμηλό επίπεδο, ενώ, παράλληλα, το κέρδος της εταιρείας από κάθε συσκευή που πουλάει, είναι, σύμφωνα με όλες τις αναφορές, ιδιαίτερα μικρό.

Το μυστικό της; Να το ξαναπούμε: Χαμηλές τιμές και σωστό marketing

Η Xiaomi έχει πλέον καταφέρει να την αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα απ' ότι θα συνέβαινε απλά σε έναν "κλώνο" της Apple. Σημαντικότερο εφόδιό της είναι, αναμφισβήτητα, οι χαμηλές τιμές των smartphones της, όπως προείπαμε. Και κινήσεις όπως αυτή της Apple -που άφησε να "καλλιεργηθούν" φήμες για "φτηνό" iPhone και μόνο αυτό δεν έφερε με το iPhone 5C των 600 ευρώ στην πιο οικονομική version του- μόνο καλό κάνουν στην Xiaomi, που "χαριτολογώντας" και όχι μόνο μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει το φτηνό smartphone που θέλουν οι Κινέζοι (κι ας μην έχει το «μηλαράκι» στην πλάτη του).
Xiaomi Mi3
Ένα ακόμη από τα "μυστικά" της επιτυχίας της, είναι, πάντως, σύμφωνα με κάποιους, το γεγονός ότι διαθέτει τα smartphones σε σχετικά μικρές "δόσεις" στην αγορά, κάνοντάς τα να ξεπουλάνε, αλλά και αυξάνοντας την επιθυμία του κόσμου να θέλει να τα αποκτήσει. Τελικά, σε αυτή την αγορά πολλά είναι και θέμα... σωστού marketing.

Τρελές πωλήσεις

xiaomi mi2S
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, οι Κινέζοι αγοράζουν τα Xiaomi σαν "ζεστά ψωμιά". Η προηγούμενη ναυαρχίδα του Κινέζου, Mi2S, ήταν το smartphone με τις περισσότερες πωλήσεις την Κίνα το πρώτο μισό του έτους, ξεπερνώντας το Samsung Galaxy S4, ενώ η εταιρεία τον Ιούνιο ανακοίνωσε πως το πρώτο εξάμηνο του χρόνου πούλησε 7,03 εκατ. smartphones, έχοντας ακόμη υψηλότερους στόχους για το επόμενο διάστημα.

Custom UI

miui
Ένα μεγάλο μέρος της αγάπης των fans της Xiaomi για τα smartphones της αφορά, βέβαια, και το UI που ενσωματώνουν πάνω από το λειτουργικό σύστημα Android. Το MIUI έχει αποκτήσει ένα πιστό fanbase, με την εταιρεία να συνεργάζεται με τους χρήστες στο σχεδιασμό του, αλλά και να κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα νέες εκδόσεις, προσφέροντας νέα χαρακτηριστικά.

Ο Hugo Barra και η παγκόσμια προώθηση

Τον περασμένο Αύγουστο, η ανακοίνωση της πρόσληψης από την Xiaomi του Hugo Barra, έως τότε vice president της Google και υπεύθυνου του Android, προκάλεσε κάτι παρά πάνω από αίσθηση. Ο Barra βρίσκεται ήδη στην Κίνα, έχοντας υψηλούς στόχους για την Xiaomi, την οποία θέλει να κάνει τη νέα Google ή Apple όπως δηλώνει.
hugo-barra-lei-jun
Ξεκινάει να εργάζεται σ' αυτήν επίσημα τον Οκτώβριο, ως vice president, υπεύθυνος για τηνπαγκόσμια προώθηση των προϊόντων της Xiaomi, έχοντας ως τελευταία "όπλα" του το δυναμικό νέο smartphone ΜΙ3, αλλά και την επέκταση του κατασκευαστή στο χώρο των smart TV όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο event που διοργάνωσε η εταιρεία λανσάροντας μία 3D android-based 47άρα TV.
Και με όλα αυτά τα εχέγγυα, κάτι μας λέει ότι το επόμενο διάστημα θα ακούμε το όνομα της Xiaomi ολοένα και περισσότερο, με την εταιρεία να "ασφυκτιά" πλέον στην αγορά της Κίνας και να ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο ολόκληρο. Τι λέτε; Θα τα καταφέρει;

Πηγή: via