ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ
Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι οι άνδρες είναι σεξουαλικά πιο δραστήριοι από τις γυναίκες. Όμως αυτό πιθανόν να μην αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.
Οι γυναίκες όταν απαντούν ερωτήσεις αναφορικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα δεν λένε την αλήθεια.
Οι γυναίκες αντιλαμβάνονται ορισμένα πράγματα που αναμένονται από αυτές από τους άλλους και από την κοινωνία γενικότερα και προσαρμόζουν τις απαντήσεις τους.
Οι άνδρες αναφέρουν ότι αρχίζει η σεξουαλική τους δραστηριότητα σε μια πιο νεαρή ηλικία, ότι κάνουν πιο συχνά σεξ και ότι έχουν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους από ότι οι γυναίκες.
Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Οχάιο, η διαφορά αυτή είναι τεχνητή.
Οι γυναίκες είναι ευαίσθητες αναφορικά με το τι αναμένει η κοινωνία από αυτές. Έτσι σε έρευνες, όταν απαντούν ερωτήσεις, είναι λιγότερο ειλικρινείς όσον αφορά τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες.
Οι γυναίκες νιώθουν την πίεση να δείχνουν ότι είναι λιγότερο επιπόλαιες ή αχαλίνωτες σε θέματα σεξ σε αντίθεση με τους άνδρες. Προτιμούν να δείχνουν αυτό που αναμένεται από αυτές δηλαδή ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για μόνιμες στενές σχέσεις χωρίς περιστασιακή και ασύδοτη συμπεριφορά σε θέματα σεξ. |
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από ερωτηματολόγια που έγιναν σε 201 ζευγάρια φοιτητών, αντρών και γυναικών, που δεν ήσαν παντρεμένοι.
Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες, την ηλικία της πρώτης φορά που έκαναν σεξ και τη γενικότερη σεξουαλική συμπεριφορά τους.
Οι απαντήσεις δόθηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Σε μια από τις συνθήκες αυτές τα άτομα μιας ομάδας φοιτητών, ήταν συνδεδεμένοι με πολυγράφο ο οποίος ανιχνεύει όταν κάποιος λεει ψέματα. Σε μια δεύτερη ομάδα οι απαντήσεις ήταν εντελώς ανώνυμες. Στην τρίτη ομάδα φοιτητών, δινόταν η εντύπωση ότι ο ερευνητής θα μπορούσε να δει τις απαντήσεις των συγκεκριμένων ατόμων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που φοβόντουσαν ότι πιθανόν κάποιος ερευνητής που θα τις αναγνώριζε θα έβλεπε τις απαντήσεις τους, δήλωσαν ότι είχαν κατά μέσο όρο 2,6 εραστές στη ζωή τους. Εκείνες που ήταν σίγουρες για την ανωνυμία τους δήλωναν ότι είχαν 4,4 εραστές στη ζωή τους.
Στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε αυτή η διακύμανση. Οι άνδρες που ήταν σίγουροι για την ανωνυμία τους δήλωναν περίπου 4 γυναίκες εραστές στη ζωή τους ενώ όταν δεν ήταν σίγουροι για την ανωνυμία δήλωναν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με 3,7 γυναίκες στη ζωή τους.
Βλέπουμε λοιπόν ότι όταν οι γυναίκες ήταν σίγουρες ότι κανείς δεν θα ήξερε για τις απαντήσεις τους, δήλωναν πιο ελεύθερα την πραγματικότητα αναφορικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Όταν όμως φοβόντουσαν ότι κάποιος θα μάθαινε τη δική τους πραγματικότητα για τη σεξουαλική τους ζωή, τότε προσάρμοζαν τις απαντήσεις τους.
Επειδή η κοινωνία δεν αναμένει από τους άνδρες την ίδια συμπεριφορά, αυτοί απαντούσαν χωρίς φόβο για τη δική τους σεξουαλική ζωή.
Τα δεδομένα αυτά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη τόσο από τους ερευνητές όσο και από τους γιατρούς που καλούνται να βοηθήσουν ζευγάρια άντρες και γυναίκες κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
Οι απαντήσεις σε απ’ ευθείας ερωτήσεις, πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να είναι προσαρμοσμένες στο τι αναμένει κάποιος από αυτόν ή αυτήν που ερωτά.