Το Αριστερό Χέρι του Θεού

Επικές ραδιουργίες με… θρησκευτικό περιεχόμενο


Το αριστερό χέρι του Θεού» είναι ένα επικό μυθιστόρημα, όπου κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Κέιλ, ένα μικρό αγόρι που μεγαλώνει στο Άσυλο των Λυτρωτών. Εκεί γνωρίζει τον πόνο, όταν κάθε πράξη που ξεφεύγει από τους κανόνες του Ασύλου τιμωρείται με μαστίγιο, το οποίο στις άκρες του έχει καρφιά για να σκίζει το δέρμα. Οι κύριοι του Ασύλου, οι Λυτρωτές, υπηρετούν τη θρησκεία του Υπέρτατου Λυτρωτή, του Θεού τους, και στο όνομά του ανά διαστήματα κάνουν παιδομάζωμα και τροφοδοτούν την κυριαρχία τους με υπηρέτες και στρατιώτες. Ο Κέιλ μαζί με δυο φίλους αποφασίζουν να κινηθούν κρυφά, όταν βρίσκονται τυχαία σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο με εδέσματα, κάτι που οι ίδιοι αγνοούν τόσο στην όψη, όσο και στη γεύση. Προχωρώντας όμως στα τούνελ του Ασύλου, βρίσκονται μπροστά σ’ έναν Λυτρωτή, ο οποίος, αφού έχει θυσιάσει μια κοπέλα, ετοιμάζεται να θανατώσει και τη δεύτερη. Τότε οι τρεις φίλοι ορμούν και σκοτώνουν τον Λυτρωτή. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα αρχίζει ένα κυνηγητό και οι τέσσερις τρέπονται σε φυγή, καθ’ ότι γνωρίζουν ότι η ποινή που πρόκειται να τους επιβληθεί, αν συλληφθούν, είναι ο θάνατος.



Το βιβλίο του Πολ Χόφμαν είναι ένα μια εξαιρετική περιπέτεια, που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα. Η αριστοτεχνική πλοκή και η εξέλιξη της υπόθεσης διατηρούν ακέραιο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, ενώ η γλώσσα είναι απλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας έχει πάρει στοιχεία από τη θρησκεία του Χριστιανισμού, για να αποδώσει το τάγμα των Λυτρωτών, ενώ οι πολεμικές τεχνικές σε μεγάλο βαθμό έλκουν την καταγωγή τους από τις αρχαίες ελληνικές στρατηγικές. Ένα μικρό μειονέκτημα του βιβλίου είναι ότι σε διάφορα σημεία ο συγγραφέας κρίνει τις αντιδράσεις των ηρώων του, γεγονός που δεν αφήνει το σκοτεινό ύφος του κειμένου να επιδράσει.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο επικό έργο, με ευφυείς μετασχηματισμούς θεσμών, προσώπων και ηθών, αφήνοντας μια υποβόσκουσα αιχμή για τους κανόνες της κοινωνίας, τους θεσμούς της, την πίστη και την εκμετάλλευσή της, αλλά και τον πόλεμο. Τέλος οφείλουμε να σημειώσουμε ότι είναι το πρώτο βιβλίο της ιστορίας του νεαρού Κέιλ.


Λίγα Λόγια για το συγγραφέα...

Ο Paul Hoffman γεννήθηκε το 1956, κατάγεται από την Αγγλία και ζει στη Νέα Υόρκη. Ως σεναριογράφος έχει υπογράψει ή συνυπογράψει τρεις κινηματογραφικές ταινίες και έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Έχει γράψει περισσότερα από δέκα βιβλία. Είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ. Έχει τιμηθεί με το βραβείο National Magazine Award και είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.


Στέφανος Ξένος


Πηγή:http://www.diavasame.gr