Πλήρης Οδηγός για Jailbreak - iPhone, iPad και iPod Touch (Όλες οι εκδόσεις)


  Να ξεκινήσω λέγοντας ότι το jailbreak είναι πια μια διαδικασία 100% νόμιμη και ασφαλής για την συκευή που προορίζεται, iPhone, iPad ή iPod Touch, αρκεί βέβαια κάποιος να ξέρει τί κάνει. Τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφήνοντας πίσω τις "ένδοξες" εκείνες ημέρες που προσπαθούσε κάποιος, ξοδεύοντας πολύ χρόνο, μπροστά από 2-3 προγράμματα και γεμάτος αγωνία, βάζοντας και βγάζοντας το τηλέφωνο απο DFU mode και μπλα μπλα μπλα... να καταλήξει τελικά σε επιτυχές jailbreak.(ok το παράκανα λίγο!). Με την πρώτη ματιά, το jailbreak δεν αλλάζει δραστικά κάτι στο τηλέφωνο, παρά μόνο του προσθέτει ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο "Cydia" και αντιστοιχεί στο εικονίδιο που βλέπετε παραπάνω.

Cydia
Τί είναι όμως το Cydia? 
To Cydia αποτελεί το κλειδί για το "σπάσιμο" της συσκευής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει στo iPhone, στο iPad και στο iPod Touch άπειρες νέες δυνατότητες, όπως θέματα, ringtones, νέες εφαρμογές(που δεν περιλαμβάνονται στο AppStore), υλικό που δεν κυκλοφορεί αλλού και πολλά πολλά άλλα.

Διαδικασία
(Να θυμάστε! Παρά την ασφάλεια που πλέον υπάρχει, ακολουθείτε την παρακάτω διαδικασία με δική σας ευθύνη!)


Βήμα 1ο

 Ξεκινώντας με το jailbreak, πρέπει πρώτα να εντοπίσετε ποια συσκευή και ποια έκδοση λογισμικού χρησιμοποιεί η συσκευή σας. Για να το κάνετε αυτό: Ρυθμίσεις/Γενικά/Πληροφορίες και εκεί που λέει "Έκδοση" είναι αυτό που ψάχνετε.

 Να ξεκαθαρίσω ότι για όλες τις συσκευές(εκτός του iPhone 1st gen) με λογισμικό έως και iOS 4.0.1 ακολουθήστε το 2ο Βήμα.

 [Σε περίπτωση που έχετε παλιά έκδοση και θέλετε να αναβαθμίσετε ή απλά θέλετε να κάνετε κάποιο restore κάντε το (με προσοχή όμως! Η iOS 4.1 σπάει με διαφορετικό και πιο πολύπλοκο τρόπο, καθώς και νεότερες εκδόσεις μέχρι τώρα δεν σπάνε) 
Να θυμίσω ότι το iTunes εμποδίζει το ξαναπέρασμα μιας έκδοσης λογισμικού από πάνω αν υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση. Ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσουμε είναι η παρακάτω διαδικασία:
   1) Ανοίγουμε με σημειωματάριο το αρχείο "hosts" που βρίσκεται στη θέση 
       C:\Windows \System32\drivers\etc.
   2) Προσθέτουμε την παρακάτω γραμμή και αποθηκεύουμε το αρχείο.
              74.208.10.249    gs.apple.com
   3) Τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά.
Αν μετά από αυτή τη διαδικασία έχουμε έκδοση μέχρι και 4.0.1 ακολουθούμε το 2ο Βήμα]


Βήμα 2ο

Υποστηριζόμενες συσκευές ανά firmware για αυτό το βήμα:

* iPod 1G on 3.1.2
* iPod 1G on 3.1.3
* iPod 2G on 3.1.2
* iPod 2G on 3.1.3
* iPod 2G on 4.0
* iPod 3G on 3.1.2
* iPod 3G on 3.1.3
* iPod 3G on 4.0
* iPad on 3.2
* iPad on 3.2.1
* iPhone 3G on 3.1.2
* iPhone 3G on 3.1.3
* iPhone 3G on 4.0
* iPhone 3G on 4.0.1
* iPhone 3G[S] on 3.1.2
* iPhone 3G[S] on 3.1.3
* iPhone 3G[S] on 4.0
* iPhone 3G[S] on 4.0.1
* iPhone 4 on 4.0
* iPhone 4 on 4.0.1

Αν έχετε κάποια συσκευή με κάποια έκδοση λογισμικού από τα παραπάνω τότε είστε τυχεροι. Για εσάς τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αλλιώς προχωρείστε στο 3ο Βήμα.

 Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να επισκευθείτε από τη συσκευή σας την ιστοσελίδα "http://jailbreakme.com" μέσω του Safari και θα αντικρίσετε την εικόνα που φαίνεται αριστερά, η οποία θυμίζει πολύ την οθόνη υποδοχής για το ξεκλείδωμα.
Στη συνέχεια κάνουμε "Slide to jailbreak" και περιμένουμε λίγα λεπτά. Έτοιμο! Θα ειδοποιηθείτε για το τέλος της διαδικασίας και βγαίνοντας στο κεντρικό μενού θα πρέπει να βλέπετε το Cydia να έχει εγκατασταθεί.

Προσοχή!! Για τη διαδικασία απαιτείται σύνδεση Wifi. Υπάρχει περίπτωση αποτυχίας λόγω υπερφόρτωσης του server(μην ανησυχείτε, απλά προσπαθήστε αργότερα). 


*Είχαν αναφερθεί προβλήματα στο Facetime και τα MMS κατά το jailbreaking του iPhone 4 με αυτόν τον τρόπο, τα οποία όμως έχουν ξεπεραστεί. Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, restore και πάλι jailbreak με τον ίδιο τρόπο. 



Βήμα 3ο

Limera1n by Geohot. Ίσως ακόμα λίγο ασταθές! Αν και δεν αναφέρθηκαν προβλήματα.]
 
 Για τις συσκευές: iPhone 3GS, iPod Touch 3G, iPad, iPhone 4, iPod Touch 4G.
Για firmware: iOS 4.0 εώς και iOS 4.1(όχι beta εκδόσεις)
Το limera1n κάνει jailbreak tool και όχι unlock.

1. Κατεβάζουμε το limera1n.exe από εδώ και το ανοίγουμε.
2. Συνδέουμε τη συσκευή στο PC μέσω USB και πατάμε "make it ra1n".
3. Η συσκευή θα μπει σε Recovery Mode. Ακολουθούμε τις οδηγίες για να βάλουμε τη συσκευή σε DFU Mode.
4. Μόλις τελειώσει η διαδικασία θα εμφανιστεί το μήνυμα "Done" και στη συνέχεια θα εμφανιστεί το εικονίδιο του limera1n στην οθόνη της συσκευής.
5. Ανοίγουμε την εφαρμογή limera1n στη συσκευή, επιλέγουμε το Cydia και πατάμε “Install” (επάνω δεξιά). Τελειώσαμε!



Λεπτομέρειες

* ΜΟΝΟ για iPhone:
Σε περίπτωση που κάνουμε update/restore το iPhone χρειάζεται activation(όπως φαίνεται αριστερά). Απαιτείται μία κάρτα SIM και κατόπιν σύνδεση στο iTunes.
--> Αν η συσκευή προέρχεται από US θα χρειαστεί μία αυθεντική κάρτα AT&T (ή κάποια phonebook SIM). Κατόπιν για να δουλέψει με ελληνικά δίκτυα πρέπει να εγκατασταθεί το ultrasnow μέσω Cydia(check google).
--> Αν η συσκευή προέρχεται από Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα απολύτως προβλημα.