3/12 Ημέρα των ατόμων με αναπηρία



Μέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία! Ημέρα να σκεφτούμε και να δούμε πως υπάρχουν και αυτά τα άτομα στην ζωή μας και στην καθημερινότητα μας! Καθιερώθηκε να εορτάζεται από το 1992 όπου εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα Α.με.Α. Σε παγκόσμια εμβέλεια περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από μια αναπηρία, (γύρω στο 10% του συνολικού πληθυσμού), με το 80% κατ' εκτίμηση να ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Εν έτη 2010 οι συνθήκες αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία είναι πολύ καλύτερες από το παρελθόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται από όλους σαν ίσοι προς ίσους. Οι περισσότεροι βιώνουν καθημερινά τον ρατσισμό και την υποτίμηση από τους συμπολίτες τους.

Παρόλο που στην Ελλάδα το 10% των ατόμων με αναπηρία ζητούν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και συμμετοχή σε όλα τα κοινά, η κοινωνία συχνά δεν τους αποδέχεται. Οι εργοδότες συνήθως φέρονται πιο ρατσιστικά από όλους και δεν δέχονται να δώσουν εργασία σε άτομα με αναπηρία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μη φερόμαστε ρατσιστικά προς τα άτομα αυτά,να διεκδικούμε να έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς,να σεβόμαστε και να βοηθάμε όποτε χρειάζεται!