Dan Brown - Illuminati - Οι πεφωτισμένοι (+link)

Μια αρχαία μυστική αδελφότητα. Ένα τρομακτικό νέο όπλο καταστροφής. Ένας αδιανόητος στόχος.

Το μυθιστόρημα "Illuminati, oι πεφωτισμένοι" είναι ένα απρόβλεπτο θρίλερ που ισορροπεί με μοναδικό τρόπο ανάμεσα σε απρόσμενες αποκαλύψεις και σκοτεινές αλήθειες την ώρα που η μάχη ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη κλιμακώνεται...

Τοποθετώντας τη δράση σε ένα ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένο περιβάλλον, ο Νταν Μπράουν ακολουθεί στη μυθοπλασία του δρόμους που θυμίζουν "Το εκκρεμές του Φουκό" και "Το όνομα του ρόδου" του Ουμπέρτο Έκο.

Μετά την επιτυχία του ως μυθιστόρημα, το βιβλίο μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Ρον Χάουαρντ, στην ταινία "Angels and Demons" (2009), με τους Τομ Χανκς (καθηγητής Λάνγκντον) και Γιούαν Μακ Γκρέγκορ (αιδεσιμότατος Πάτρικ Μακ Κένα) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.


Αν και ο Dan Brown έχει πασίγνωστος με τον Κώδικα Ντα Βίντσι, το Illuminati προηγήθηκε και σύστησε στο κοινό για πρώτη φορά τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον. Εδώ βρίσκουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που έγιναν σήμα κατατεθέν του Dan Brown: συνωμοσίες, γοητευτικός πρωταγωνιστής και δυναμική συμπρωταγωνίστρια, διεξοδική περιγραφή ιστορικών χώρων και μνημείων, εξέλιξη πλοκής. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί το καλύτερο έργο του αν και όχι το πιο γνωστό καθώς συνδυάζει μυστικισμό και υψηλή τεχνολογία: σκεφτείτε το σαν συνδυασμό του Κώδικα και του Ψηφιακού Οχυρού.