Πάμε Μηλιά, Τσουρουνιανά, Χανιά







Η Μηλιά βρίσκεται στα ημιορεινά (500 μ. υψόμετρο) σε μία εξοχική τοποθεσία της επαρχίας Κισσάμου του Νομού Χανίων, και το κοντινότερο χωριό είναι το Βλάτος! Είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού που σχηματίζει μια μικρή κοιλάδα και είναι κυριολεκτικά περιτριγυρισμένη από ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που καλύπτεται από μία πολύ μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων.



Ο χώρος γύρω από τον οικισμό παρέχει στον τόπο μία εξαιρετική ησυχία και μία αρμονία μοναδική. Από την μία τα σχιστολιθικά πετρώματα με τις καστανιές, τα πλατάνια, τις βελανιδιές και τις κουμαριές, από την άλλη τα ασβεστολιθικά με τα αρωματικά φυτά, τα σπάρτα, τις ελιές, τις αχλαδιές, τις χαρουπιές και τους εντυπωσιακούς πέτρινους όγκους με τις τεράστιες κοιλότητες. Εάν είσαστε τυχεροί περιδιαβαίνοντας αυτούς τους βράχους μπορεί να απολαύσετε το πέταγμα ενός σπάνιου αρπακτικού, του γυπαετού (Gypaetus Barbatus) ή κοκκαλά, όπως τον αποκαλούμε στην Κρήτη.


Το 1982 που πάρθηκε η απόφαση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αναστύλωσης του μεσαιωνικού οικισμού, η Μηλιά ήταν ένας τόπος όπου η ασύδοτη ανθρώπινη συμπεριφορά (φωτιές, υπερβόσκηση) είχαν προκαλέσει την διάβρωση του εδάφους και την ελαχιστοποίηση του νερού, το οποίο βέβαια είναι ζωτικό στοιχείο για τον τόπο.

Η φιλοσοφία της Μηλιάς είναι η διατήρηση του κύκλου της ζωής με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο με γνώμονα την κρητική παράδοση και την ιστορία του τόπου.


Μην φανταστείτε τίποτα οικολόγους εξτρεμιστές που τρέφονται με βολβούς και φορούν ρούχα από τσουβάλια. Στη Μηλιά σχεδόν τίποτα δεν καταλήγει στα σκουπίδια.Τα φρούτα και τα λαχανικά χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και με τα υπολείμματα τους και άλλους καρπούς της φύσης τρέφονται τα ζώα που μας δίνουν τα προϊόντα τους -- γαλακτοκομικά, κρέας, δέρμα, μαλλί και κοπριά.


Τον σκύλο αυτόν άλλος τον έβαλε σπίτι,τον χάιδεψε, τον άφησε δίπλα στη ζεστασιά και τελικά άλλον ακολούθησε!Τραγικό!

Τα σπίτια είναι παραδοσιακά πέτρινα και διαθέτουν όλα τζάκι (αναμμένο για να είναι ο χώρος ζεστός μόλις φτάσετε),και εννοείτε ξύλα για την φωτιά!!Έχουν όλα ρεύμα μα προτείνουμε να ανάψετε το τζάκι και τα κεριά που διαθέτονται και να απολαύσετε τη ζεστασιά και την ηρεμία του περιβάλλοντος!




Το εστιατόριο κι αυτό ήσυχο, απλό και ζεστό!Διακοσμημένο με παραδοσιακά προϊόντα και αντικείμενα!Φαγητό ποιοτικό και άνθρωποι έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν με ένα ζεστό χαμόγελο!
Εδώ εκτός από πρωινό, καφέ, γεύμα, βραδινό θα βρεις και τάβλι, uno, σκάκι, monopoly και αρκετά βιβλία για να περάσεις την ώρα σου με θέα το βουνό!

Άν και οι τιμές λίγο τσουχτερές, δεν θα θέλεις να φύγεις από την μηλιά!
more info εδω!