Εφιαλτικές οι προβλέψεις για την ανεργία το 2011


Η κατάσταση στην απασχόληση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ζοφερή φέτος. Η πιο μετριοπαθής πρόβλεψη (ΤτΕ) κάνει λόγο για επίπεδα ανεργίας κοντά στο 16,5%. Από την άλλη, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, οι άνεργοι στο τέλος του 2011 θα αγγίξουν το 1,2 εκατ. άτομα, από τα 712.065, που ήταν το δ' τρίμηνο του 2010, ενώ το ποσοστό ανεργίας -σύμφωνα με τον ίδιο- θα εκτοξευθεί στο 22%. Οπως υποστήριξε την προηγούμενη βδομάδα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που παρακολουθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η έκρηξη της ανεργίας έχει ήδη προκαλέσει «αιμορραγία» εσόδων στα ταμεία, ύψους 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της μη καταβολής εισφορών.

Αναλύοντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 και συγκρίνοντάς τα με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, προκύπτουν τα εξής:

*Χάθηκαν 177.762 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα έτος. Απ' αυτές, σχεδόν το 70% αφορούσε μισθωτούς και το υπόλοιπο αφορούσε αυτοαπασχολούμενους, με ή χωρίς προσωπικό και βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση.

*Η μεγαλύτερη «αιμορραγία» απασχολουμένων, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για αυτοαπασχολούμενους, εντοπίζεται στους κλάδους κατασκευών, μεταποίησης και τουρισμού.

Με βάση τον αυστηρό ορισμό της ανεργίας, που ακολουθείται πανευρωπαϊκά, άνεργος θεωρείται όποιος ψάχνει ενεργά για εργασία και δεν έχει απασχοληθεί ούτε για μια ώρα, με ή χωρίς χρηματική αμοιβή, κατά το προηγούμενο διάστημα της έρευνας. Ετσι, ο επίσημος αριθμός των ανέργων άγγιξε το δ0 τρίμηνο του 2010 τους 712.065. Σύμφωνα όμως με την προσωπική θεώρηση των ερωτώμενων από τους ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ, άνεργοι δηλώνουν πάνω από 788 χιλ. άτομα.

Η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία είναι διάχυτες, τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και αυτών που είναι χωρίς δουλειά. Πάνω από 16.600 άτομα δεν αναζητούν εργασία, διότι πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν να βρουν. Από την άλλη, περίπου 25.000 εργαζόμενοι ψάχνουν για δουλειά, διότι υπάρχει ο κίνδυνος, ακόμη και η βεβαιότητα, ότι θα χάσουν αυτήν που έχουν.

Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται σημαντικά και η διάρκεια που παραμένει κανείς στην ανεργία. Το δ' τρίμηνο του 2010, σχεδόν 410.000 άτομα αναζητούν εργασία χωρίς επιτυχία για χρονικό διάστημα από ένα έτος έως και άνω των τεσσάρων! Ενα χρόνο πριν, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 299.800 άτομα. Περίπου 85.870 εργαζόμενοι εργάστηκαν κατά μέσο όρο 6,9 ώρες επιπλέον του εβδομαδιαίου ωραρίου τους, χωρίς να τις πληρωθούν.

Η ανάγκη για την εξασφάλιση των προς το ζην οδηγεί αρκετούς να συμβιβαστούν με δουλειές μειωμένου ωραρίου και χαμηλότερων αποδοχών (μερική απασχόληση) ή να δεχθούν μια θέση για ορισμένο χρονικό διάστημα (προσωρινή απασχόληση). Σε καθεστώς μερικής απασχόλησης απασχολούνται περίπου 281.000 εργαζόμενοι. Απ' αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς (152.700 άτομα) επέλεξαν μια θέση με λιγότερες ώρες, διότι δεν κατάφεραν να βρουν ανάλογη με πλήρες ωράριο. Με σύμβαση ορισμένου χρόνου εργάζονται περίπου 338.000 άτομα. Πάνω από επτά στους δέκα συμβιβάστηκαν με αυτή τη λύση, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν μια μόνιμη θέση.

πηγή:ΕΛΙΖΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ