Σεισμός Ιαπωνία: φωτιά σε διυλιστήριο-διακοπή λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων




Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει, στο μεταξύ, σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας real.gr.

Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.

Στο μεταξύ, η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό.

Μέχρι στιγμής, κύματα ύψους 10 μέτρων έπληξαν στις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό, όπως αναφέρει το Reuters.

Το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού έχει εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Ρωσία, τους Νήσους Μαριάννες και τις Φιλιππίνες.

Επίσης, σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο, οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας.

Στο αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας οι πτήσεις ακυρώθηκαν, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

Πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα από τον σεισμό περιοχή.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα «πλέουν» στο λιμάνι της Ιουάτε.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας κτίρια στο Τόκιο.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνουν το τσουνάμι να παρασύρει αυτοκίνητα, φορτηγά, σπίτια και σκάφη. Μέσα στα κτίρια επικράτησε πανικός, καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν να καλυφθούν κάτω από τα γραφεία τους.

Στο μέσο της πόλης του Τόκιο μεγάλα κτίρια είναι παραδομένα στις φλόγες, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε δεκάδες τραυματισμούς όταν η οροφή ενός κτιρίου κατέπεσε και πλάκωσε ανθρώπους που γιόρταζαν σε τελετή αποφοίτησης.

Μέχρι στιγμής τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι συνεχείς μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν τα κτίρια, ενώ οι κάτοικοι τρέχουν να κρυφτούν.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo।

πηγή:econews.gr