Σεισμός Ιαπωνία: Το τσουνάμι μπορεί να σκεπάσει ολόκληρα νησιά




Τα τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός σήμερα στην Ιαπωνία είναι υψηλότερο από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, τα οποία είναι πιθανόν να εξαφανίσει, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι περισσότερο ευάλωτες σε αυτού του είδους της καταστροφές. Το τσουνάμι είναι η μεγαλύτερη απειλή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολ Κόνιαλι.

«Αυτήν την στιγμή, τα κύματα είναι υψηλότερα από κάποια νησιά και θα μπορούσαν να τα καλύψουν πλήρως», επισήμανε.

Ως το μεγαλύτερο τσουνάμι, που έχει σημειωθεί εδώ και εκατό χρόνια στη Βόρεια Ιαπωνία, χαρακτήρισε αυτό, που «πυροδότησε» ο πολύ ισχυρός σεισμός στη χώρα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης. Ανέφερε, ακόμη, ότι «είναι το πρώτο τσουνάμι, που η εξέλιξή του αποτυπώνεται τηλεοπτικά, τόσο εμφανώς, από το ελικόπτερο, κάτι που δεν είχε συμβεί στα δύο προγούμενα, το 2004 στην Ινδονησία και πριν έναν χρόνο στη Χιλή».

Ο κ। Συνολάκης εκτίμησε ότι η ταχύτητά του ήταν 15 έως 20 χιλιόμετρα την ώρα και υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι μία από τις δύο χώρες στον κόσμο που έχει πλήρες σύστημα προειδοποίησης του κόσμου για τα τσουνάμι και σε αυτό αποδίδεται η ύπαρξη τόσο λίγων θυμάτων (αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων επιβεβαιωθεί). Η άλλη χώρα είναι οι ΗΠΑ, στις δυτικές ακτές της. Ο καθηγητής είπε, πάντως, ότι οι καταστροφές στην περιοχή, που επλήγη, θα είναι θα είναι μεγάλες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα